medical taping
de nieuwe manier van tapen

tape products
In een relatief korte periode heeft het Medical Taping Concept zijn plaats in het dagelijks therapeutisch handelen van de (para)medici en sportverzorgers veroverd.
De wijze waarop met deze methode het lichaamseigen herstelproces wordt geoptimaliseerd, maakt de methode populair bij zowel patiënten als behandelaars.
Medical taping is een manier van tapen met latex vrije behandeltape voor uiteenlopende klachten. De tape is anti-allergisch met dezelfde rekkracht als de menselijke huid. Na aanbrengen van de tape wordt de opperhuid opgetild waardoor het aangedane gebied beter wordt doorbloed, de druk verlaagd en pijn verminderd.

De Tape kan meerdere dagen gedragen worden waardoor de therapie 24 uur per dag plaatsvindt. Doordat de Medical Tape  in eigenschappen verschilt van de normale tape is de werking en toepassing ook significant verschillend.

Medical Tape is een  elastische tape die het spierpeesapparaat, de gewrichten, de arteriële-, veneuze- en lymfecirculatie betrekt bij natuurlijk herstel van het lichaam.
De tape werkt doordat het reflexen opwekt die spieren kunnen ontspannen of juist activeren. Tevens zorgt de tape voor een verbeterde (lymfe-)circulatie in het te behandelen gebied.

De toepassingsgebieden zijn o.a.:     

  • Pijn dempen
  • Ontstekingen reduceren
  • Lymfoedeem verminderen
  • Haematomen verminderen
  • Hypotone spieren stimuleren
  • De lichaamshouding corrigeren
  • hypertone spieren inhiberen (ontspannen)
  • Plantaire fascitis / platvoeten

Bij blessures, chronische aandoeningen en ontstekingsreacties ontstaat drukverhoging in de weefsels en pijn met reflectoire aanpassingen in de fascia. Meteen na het tapen wordt vermindering van pijn en meer bewegingsvrijheid ervaren.
De liftende werking van de Medical Tape stimuleert de afvoer van oedeem, en zorgt voor druk- en pijnvermindering in de weefsels. De bewegingsvrijheid neemt toe waardoor het herstelproces bevordert wordt. Dit betekent verkorting van de blessuretijd.

Na een gedegen cursus bij Sportmassage Opleidingen Westervoort, behoort ook Medical Taping in mijn praktijk tot de mogelijkheden.